El dia després / El día después

*Entrada bilingüe*

Catalan version

Ja han passat les eleccions europees. Aqueixes eleccions que a pocs han importat i que tant significat tenen. Tant és així, que m’he vist obligat a reobrir un bloc que ja donava per clausurat de forma extraoficial des de fa 2 anys i reflexionar sobre el tema. Al cap i a la fi, el que va passar ahir no es pot comentar amb només 140 caràcters.

Per a mi, la clau d’aquestes eleccions és aquesta:

estadística

Miren la gràfica i posen-se a tremolar, amics. El feixisme gaudeix d’una salut de ferro a Europa i no se’l pot parar. Bé, no el volen parar. No ens enganyem, els poders financers estan encantats amb aquests resultats: el sistema bipartidista no ha sigut derrotat (per gran que haja sigut l’hòstia en aquest país) i, si tot la resta falla, els partits feixistes estan llestos per a arreplegar el testimoni i imposar amb puny de ferro els dictats del capital. Ja va passar el segle passat: quan els burgesos intueixen que una alternativa s’està preparant, trauen als feixistes a passejar, per a que destruïsquen als seus enemics i que perpetuen el seu sistema econòmic.

Poca gent sembla estar donant-li importància a aquestes dades. Jo estic aterrit. El confeti que estem llançant per a festejar l’entrada en la UCI del bipartidisme ens impedeix veure els núvols negres que s’acosten als nostres caps.

Sobre els resultats espanyols, només tinc poc a dir, però ací va:

1

Sobre el bipartidisme

Sí, l’hòstia dels col·legues del PPSOE ha sigut grossa, però el sistema ni trontolla ni corre perill. No crec que Emilio Botín ni Amancio Ortega estiguen fent les maletes per a eixir del país a tota castanya i per la porta de darrere. El domini dels 2 grans partits segueix sent fort i les elits econòmiques que decideixen per ells no van a deixar que caiguen així com així. És hora que molts comencen a despertar: aquesta democràcia burgesa està dissenyada per a perpetuar-se i només amb la força de les urnes no anem a guanyar.

Si especifiquem sobre el PSOE, no sé què van a fer. Encara que tinguen a Beatriz Talegón i a Madina en la recambra com a grans capdavanters de la renovació i la joventut, em sembla que la imatge del partit s’ha erosionat massa. No importa que caiga Rubalcaba: no sembla que vagen a alçar cap a curt-mig termini.

Sobre IU

Augmentar d’aquesta forma el nombre de vots i triplicar el nombre de diputats està genial. Estic orgullós de la campanya que s’ha fet tant a nivell localitat com comarcal. Crec que som un grup de gent construint hegemonia i no anem a parar.

Però el triple de 2, és 6. Hem collit 1.560.000 vots i només amb açò no es derrota al bipartidisme en les urnes ni s’és alternativa de govern. Comence a tindre la sensació de que hem tocat sostre per culpa de l’herència franquista d’aquest país: si fa olor de comunista, és roí. Queda patent pel resultats que IU ha de plantejar-se (que no acceptar a ulls clucs) el següent:

– simplificar el missatge SENSE RENUNCIAR MAI A PRINCIPIS NI IDEES. Som el que som i la nostra ideologia i el nostre orgull de classe defineixen la nostra lluita.

– si val la pena triar líders carismàtics, com Alexis Tsipras. Un partit no pot ser una sola persona, però sembla que a la majoria de la societat li costa menys seguir a un líder que posicionar-se sobre qüestions ideològiques, llegir-se un programa o prendre consciència de segons quines qüestions.

Sobre Compromís

Els resultats de Compromís al País Valencià m’han deixat molt boig: pot ser que la gent haja votat en clau europea més que nacional i s’hagen decantat per altres partits amb més possibilitats d’obtindre escons. En qualsevol cas, crec que aquesta caiguda és circumstancial, ja que segueixen sent els majors defensors a nivell mediàtic de la cultura i llengua dels valencians (amb permís d’Esquerra Unida, ERPV o Maulets), i que haurien de desfer-se d’eixe llast que porten lligat al coll, EQUO. No seria d’estranyar tampoc que en l’autonòmiques recuperaren el seu espai i es portaren una mossegada tant de PSOE com d’EU i Podemos.

Sobre Podemos

La campanada que han donat els de Podemos ha sigut sonada. Aprofitant la circumscripció única, l’abstenció i la seua carta de presentació, Podemos s’ha fet amb 5 diputats amb només uns mesos de vida, tota una gesta per la qual cal felicitar-los i reconèixer la seua labor. Ningú donava un ral per ells i mira la que han muntat. Realment impressionant. Encara que ara és l’hora dels “peròs”. Pel que fa al seu èxit, m’agradaria matisar que:

– molta gent els ha votat més per la figura d’Iglesias, un orador fantàstic i carismàtic, que pel programa en si mateix. Bona mostra d’açò és que els 1.200.000 vots que han collit no equivalen als membres dels seus cercles i es van veure obligats a posar la cara d’Iglesias en la papereta perquè el seu projecte fóra recognoscible.

– Pablo Iglesias s’ha guanyat a pols que criden Pablemos al seu partit (una cosa que, personalment, em fa molt gràcia i m’agraden totes les piulades que són d’aqueix pal. De debò, són hilarants.). I dic açò perquè només s’ha publicitat la seua figura: la resta de la candidatura ha sigut quasi anònima en comparació d’ell, que gaudia de molts minuts en les nostres pantalles. Dubte molt que sense aquesta presència mediàtica, els resultats hagueren sigut els mateixos. I, com és natural, entre els quals comparteixen el seu espai polític crea recels (jo inclòs): no crec que siga desgavellat pensar que si ix tant en TV és perquè li interessa als amos de les cadenes i a la seua junta d’accionistes que el vot de l’esquerra es fragmente, no? Ja ens van vendre en els 80 a Felipe González com la gran esperança de l’esquerra, no es podria estar repetint el procés aprofitant la fartera de la gent? Digueu-me paranoic. De debò que vull creure que és bona gent i ho està fent per honradesa, però no acabe de fiar-me.

– el projecte de Podemos ha sigut il·lusionant perquè es presentava com alguna cosa nova. Però ja vam veure com li va anar a Barney Stinson seguint el lema “New is always better”: VOX i C’s (a nivell nacional) també són nous i de bons no tenen res. És evident que com una formació nova han sabut atraure als descontents amb el sistema prometent un producte sense precedents i, per tant, lliure de la influència del que ells anomenen “la casta”. A més, el jugar a “no som ni d’esquerres ni de dretes” i apelar al “seny” en lloc d’una ideologia els ha obert moltes portes.

Pel que jo he vist a Guardamar, Podemos no li ha robat RES a Esquerra Unida: li han votat desencantats amb la política i opcions properes al PSOE. El que és clar és que molts votants de Podemos no els haurien votat en cas d’haver anat en una candidatura única amb IU perquè són votants que, de normal, mai haurien votat a IU.

Sobre Catalunya

Hòstia, hòstia, hòstia… Mira’ls! Que se’n van! I que ens deixen als altres de la perifèria sols amb els nacionalistes espanyols recalcitrants! Cabrons, penseu una mica en la resta! Només al País Valencià, VOX i C’s han tingut 81.000 vots. Què serà de nosaltres si vos marxeu? No m’estranyarien repunts de violència feixista i més atacs per part de les institucions que controla el PP a la llengua i la cultura del nostre poble.

No veig que la independència tinga ja marxa enrere. Estan decidits i van a per totes. I ho estan aconseguint només per lleres pacífiques i “democràtiques” (aquests processos electorals sempre han d’anar entre cometes si se’ls vol dir així). Ara bé, com se’n vagen, facen un procés constituent acceptable i es munten una república en condicions gràcies al treball de les CUP, ICV-EUA i altres grups d’esquerres com Arran, jo faig les maletes i em vaig a viure amb els nostres cosins del nord.

Sobre el futur

La gent creu que és el moment d’analitzar resultats i forjar aliances electorals. És, en part, el que acabe de fer jo mateix. Però s’equivoquen: la lluita del carrer no entén d’eleccions. És igual qui guanyara ahir o quina combinació de vots podria obtenir una autonomia l’any que ve: el dia després segueix havent-hi gent que passa fam, que la desnonen, que perd la seua beca o el seu atur o la seua ajuda per la seua discapacitat,… La nostra lluita està en el carrer, compromesos amb la classe treballadora perquè som part de la classe treballadora. Lluitem per i per a ells. Encara que perdem la batalla en totes les institucions i no obtinguem representació, seguirem lluitant pel bé dels nostres i per derrocar aquest sistema injust i despietat al que anomenen capitalisme. Perquè hi ha una alternativa i no es necessita un escó per a barallar per ella fins al final i no ens anem rendir. Mai.

En la meua humil opinió, si el que es vol és guanyar eleccions, el primer que no s’ha de perdre de vista és el que deia al principi: l’auge del feixisme. Crec que és l’hora de tornar a l’arrel i de dir alt i clar: som proletaris, som antifeixistes i som anticapitalistes. Sense embuts ni mitges tintes. No és hora de suavitzar el discurs per a atraure a més gent (sí, açò va per Podemos), més aviat al contrari: és l’hora de reafirmar-nos en les nostres posicions i d’estar llests per a plantar cara a l’extrema dreta tal com està succeint a Ucraïna. Vull pensar que la unió de TOTS els antifeixistes seria més possible que una coalició electoral. Perquè d’això va tot açò: de la victòria i l’emancipació del proletariat sobre el capital i els seus acòlits. Ja ho deia Proudhon: “Els grans són grans perquè estem de genolls. Alcem-nos!”

1

1

Spanish version

Ya han pasado las elecciones europeas. Esas elecciones que a pocos han importado y que tanto significado tienen. Tanto es así, que me he visto obligado a reabrir un blog que ya daba por clausurado de forma extraoficial desde hace 2 años y reflexionar sobre el tema. Al fin y al cabo, lo que pasó ayer no se puede comentar con sólo 140 caracteres.

Para mí, la clave de estas elecciones es ésta:

estadística

Miren la gráfica y pónganse a temblar, amigos. El fascismo goza de una salud de hierro en Europa y no se le puede parar. Bueno, no se le quiere parar. No nos engañemos, los poderes financieros están encantados con estos resultados: el sistema bipartidista no ha sido derrotado (por grande que haya sido la hostia en este país) y, si todo lo demás falla, los partidos fascistas están listos para recoger el testigo e imponer con puño de hierro los dictados del capital. Ya pasó el siglo pasado: cuando los burgueses intuyen que una alternativa se está preparando, sacan a los fascistas a pasear, a que destruyan a sus enemigos y que perpetuen su sistema económico.

Poca gente parece estar dándole importancia a estos datos. Yo estoy aterrado. El confeti que estamos lanzando para festejar la entrada en la UCI del bipartidismo nos impide ver las nubes negras que se ciernen sobre nuestras cabezas.

Sobre los resultados españoles, sólo tengo poco que decir, pero ahí va:

1

Sobre el bipartidismo

Sí, la hostia de los colegas del PPSOE ha sido gorda, pero el sistema ni se tambalea ni corre peligro. No creo que Emilio Botín ni Amancio Ortega estén haciendo las maletas para salir del país a toda castaña y por la puerta de atrás. El dominio de los 2 grandes partidos sigue siendo fuerte y las élites económicas que deciden por ellos no van a dejar que caigan así como así. Es hora de que muchos empiecen a despertar: esta democracia burguesa está diseñada para perpetuarse y sólo con la fuerza de las urnas no vamos a ganar.

Si especificamos sobre el PSOE, no sé qué van a hacer. Aunque tengan a Beatriz Talegón y a Madina en la recámara como grandes adalides de la renovación y la juventud, me parece que la imagen del partido se ha erosionado demasiado. No importa que caiga Rubalcaba: no parece que vayan a levantar cabeza a corto-medio plazo.

Sobre IU

Aumentar de esta forma el número de votos y triplicar el número de diputados está genial. Estoy orgulloso de la campaña que se ha hecho tanto a nivel localidad como comarcal. Creo que somos un grupo de gente construyendo hegemonía y no vamos a parar.

Pero el triple de 2, es 6. Hemos cosechado un millón y medio de votos y sólo con eso no se derrota al bipartidismo en las urnas ni se es alternativa de gobierno. Empiezo a tener la sensación de que hemos tocado techo por culpa de la herencia franquista de este país: si huele a comunista, es malo. Queda patente por lo resultados que IU debe plantearse (que no aceptar a pies juntillas) lo siguiente:

– simplificar el mensaje SIN RENUNCIAR NUNCA A PRINCIPIOS NI IDEAS. Somos lo que somos y nuestra ideología y nuestro orgullo de clase definen nuestra lucha.

– si vale la pena elegir líderes carismáticos, como Alexis Tsipras. Un partido no puede ser una sola persona, pero parece que a la mayoría de la sociedad le cuesta menos seguir a un líder que posicionarse sobre cuestiones ideológicas, leerse un programa o tomar conciencia de según qué cuestiones.

Sobre Compromís

Los resultados de Compromís en el País Valenciano me han dejado muy loco: puede que la gente haya votado en clave europea más que nacional y se hayan decantado por otros partidos con más posibilidades de obtener escaños. En cualquier caso, creo que esta caida es circunstancial, ya que siguen siendo los mayores defensores a nivel mediático de la cultura y lengua de los valencianos (con permiso de Esquerra Unida, ERPV o Maulets), y que deberían deshacerse de ese lastre que llevan atado al cuello, EQUO. No sería de extrañar tampoco que en la autonómicas recuperasen su espacio y se llevasen un mordisco tanto de PSOE como de EU y Podemos.

Sobre Podemos

La campanada que han dado los de Podemos ha sido sonada. Aprovechando la circunscripción única, la abstención y su carta de presentación, Podemos se ha hecho con 5 diputados con sólo unos meses de vida, toda una hazaña por la que hay que felicitarlos y reconocer su labor. Nadie daba un duro por ellos y mira la que han montado. Realmente impresionante. Aunque ahora es la hora de los “peros”. Con respecto a su éxito, me gustaría matizar que:

– mucha gente les ha votado más por la figura de Iglesias, un orador fantástico y carismático, que por el programa en sí mismo. Buena muestra de ello es que los 1.200.000 votos que han cosechado no equivalen a los miembros de sus círculos y se vieron obligados a poner la cara de Iglesias en la papeleta para que su proyecto fuese reconocible.

– Pablo Iglesias se ha ganado a pulso que llamen Pablemos a su partido (algo que, personalmente, me hace mucha risa y me gustan todos los tweets que son de ese palo. En serio son hilarantes.). Y digo esto porque sólo se ha publicitado su figura: el resto de la candidatura ha sido casi anónima en comparación con él, que gozaba de muchos minutos en nuestras pantallas. Dudo mucho que sin esta presencia mediática, los resultados hubiesen sido los mismos. Y, como es natural, entre los que comparten su espacio político crea recelos (yo incluido): no creo que sea descabellado pensar que si sale tanto en TV es porque le interesa a los dueños de las cadenas y a su junta de accionistas que el voto de la izquierda se fragmente, ¿no? Ya nos vendieron en los 80 a Felipe González como la gran esperanza de la izquierda, ¿no se podría estar repitiendo el proceso aprovechando el hartazgo de la gente? Llamadme paranoico. De verdad que quiero creer que es buena gente y lo está haciendo por honradez, pero no termino de fiarme.

– el proyecto de Podemos ha sido ilusionante porque se presentaba como algo nuevo. Pero ya vimos cómo le fue a Barney Stinson siguiendo el lema “New is always better”: VOX y C’s (a nivel nacional) también son nuevos y de buenos no tienen nada. Es evidente que como una formación nueva han sabido atraer a los descontentos con el sistema prometiendo un producto sin precedentes y, por lo tanto, libre de la influencia de lo que ellos llaman “la casta”. Además, el jugar a “no somos ni de izquierdas ni de derechas” y apelar al “sentido común” en vez de a una ideología les ha abierto muchas puertas.

Por lo que yo he visto en Guardamar, Podemos no le ha robado NADA a Esquerra Unida: le han votado desencantados con la política y opciones cercanas al PSOE. Lo que está claro es que muchos votantes de Podemos no les habrían votado en caso de haber ido en una candidatura única con IU porque son votantes que, de normal, nunca habrían votado a IU.

Sobre Cataluña

Hostia, hostia, hostia… ¡Míralos! ¡Que se van! ¡Y que nos dejan a los otros de la periferia solos con los nacionalistas españoles recalcitrantes! ¡Cabrones, pensad un poco en el resto! Sólo en el País Valenciano, VOX y C’s han tenido 81.000 votos. ¿Qué será de nosotros si os marcháis? No me extrañarían repuntes de violencia fascista y más ataques por parte de las instituciones que controla el PP a la lengua y la cultura de nuestro pueblo.

No veo que la independencia tenga ya marcha atrás. Están decididos y van a por todas. Y lo están consiguiendo sólo por cauces pacíficos y “democráticos” (estos procesos electorales siempre han de entrecomillarse si se les quiere llamar así). Ahora bien, como se vayan, hagan un proceso constituyente aceptable y se monten una república en condiciones gracias al trabajo de las CUP, ICV-EUA y otros grupos de izquierdas como Arran, yo hago las maletas y me voy a vivir con nuestros primos del norte.

Sobre el futuro

La gente cree que es el momento de analizar resultados y forjar alianzas electorales. Es, en parte, lo que acabo de hacer yo mismo. Pero se equivocan: la lucha de la calle no entiende de elecciones. Da igual quién ganase ayer o qué combinación de votos podría obtener una autonomía el año que viene: el día después sigue habiendo gente que pasa hambre, que la desahucian, que pierde su beca o su paro o su ayuda por su discapacidad,… Nuestra lucha está en la calle, comprometidos con la clase trabajadora porque somos parte de la clase trabajadora. Luchamos por y para ellos. Aunque perdamos la batalla en todas las instituciones y no obtengamos representación, seguiremos peleando por el bien de los nuestros y por derribar este sistema injusto y despiadado al que llaman capitalismo. Porque hay una alternativa y no se necesita un escaño para pelear por ella hasta el final y no nos vamos rendir. Jamás.

En mi humilde opinión, si lo que se quiere es ganar elecciones, lo primero que no se debe perder de vista es lo que decía al principio: el auge del fascismo. Creo que es la hora de volver a la raíz y de decir alto y claro: somos proletarios, somos antifascistas y somos anticapitalistas. Sin tapujos ni medias tintas. No es hora de suavizar el discurso para atraer a más gente (sí, esto va por Podemos), más bien al contrario: es la hora de reafirmarnos en nuestras posiciones y de estar listos para plantar cara a la extrema derecha tal y como está sucediendo en Ucrania. Quiero pensar que la unión de TODOS los antifascistas sería más posible que una coalición electoral. Porque de eso va esto: de la victoria y la emancipación del proletariado sobre el capital y sus acólitos. Ya lo decía Proudhon: “Los grandes son grandes porque estamos de rodillas. ¡Levantémonos!”

1

1

2 Respostes to “El dia després / El día después”

 1. Fran LKS (@Flucas111) Says:

  Bueno empecemos por el Europa:
  Si bien es cierto que suben partidos de extrema derecha no son sus ideas racistas lo que les aupan, sino su critica al europeismo actual. Se puede ver tanto en ingleses como en franceses o finlandeses, me parecen los mas reseñables. Luego hay dos casos aparte como son Grecia y Croacia. El primero tiene la situación que tiene en el país y ya lleva tiempo con Amanecer Dorado dando por culo. El segundo ha tenido una participación del 25% lo que hace que no considere ni reseñable el dato. Que estaran en la Eurocamara, si. Que no me preocupa en los respectivos paises, tambien.
  Sobre el Bipartidismo: a pesar de la hostia no soy tan optimistas como el resto, les siguen votando 6 millones de personas y no creo que se cambie facilmente la tendencia. Empiezo a ver un pacto de estado en el horizonte si siguen perdiendo votos.
  Sobre IU: poco que decir salvo que esperaba que aglutinaran mas votos descontentos del PSOE, suben pero menos de lo que yo esperaba.
  Sobre compromis: que les voté.
  Sobre Podemos: poco que decir a tu comentario.
  Sobre la izuierda en general: la fragmenatción del voto nunca es buena y cuando las circunscripciones sean provinciales en vez de lista única lo notaremos de verdad. Compromis, verdes, equo, IU, PCPE, no pueden ir cada uno a su bola. Ya nos costo hace 6 años la diputaciión de Alicante.
  Sobre Catalunya: yo tambien veo un camino sin retorno, esto ya no se para, no se donde nos va a llevar pero tengo claro que igual que ahora no estaremos. De momento incertidumbre.

  Hasta aquí mi humilde opinion de tu gran anlisis.
  Un saludo

  Pd: nada más con ver el calentón que llevan algunos con Pablo Iglesisas lo de Podemos ha merecido la pena.

 2. OlgaRodriguez. Says:

  Hola company una molt bona refexió,jo tambe tinc una mica de por i per altra banda satisfaccio, pero damunt de Tot no estic contenta al 100%.Tinc moltes preguntes al cap que no se si sabrán respondre en el meu partit.Bipartidisme tocat pero no afunit i nosaltres un póquer fluixets com siempre.;)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: