80 anys no són res / 80 años no son nada

*Entrada bilingüe*

Catalan version

Camarades. Ciutadans i ciutadanes. Treballadors i treballadores:

Permeteu-me un instant de solemnitat: avui la II República Espanyola haguera complit 80 anys. Ja veeu el llarg recorregut que no va poder realitzar el projecte polític i social més ambiciós de la nostra història recent. I tot perquè els intolerants, els envejosos, els covards, els terrateninets, els nobles, els burgesos, les altes institucions clericals i els militars no van acceptar el nou model d’estat.

1

“Eh! Que durant el bienni negre es cremaven esglésies!” I com era la repressió contra les vagues i manifestacions obreres?

1

“Eh! Que en Paracuellos van matar a un munt de gent!” Més gent va matar el bàndol nacional, llestet. Durant la guerra i durant la dictadura.

1

“Eh! Que açò reobri ferides entre espanyols!” No, si això, les tanca. Perquè els que van guanyar van estar escoltant durant 40 anys com eren de bons. I els seus morts van ser màrtirs. Màrtirs! Si fins i tot els van canonitzar!

1

L’única veritat és que havia un govern legítim que va ser enderrocat per una dictadura feixista i que després aquest govern no va ser restituït, sinó que acceptem a aqueix carallot que és el rei. Recordem que el rei va ser designat per Franco com cap de l’estat i al poble no se li va permetre mai opinar sobre el tema.

1

Fa dos anys, ja vaig deixar clara quina és la meua postura sobre la república i en quins principis s’ha de basar. Avui, per a commemorar aquesta data tan assenyalada, els porte dues coses:

1

En primer lloc, gràcies al diari Público, els oferisc la Constitució del 31. Llegeixen-la, escolten-la i diguen-me si és o no és una autèntica meravella.

1

En segon lloc, l’anàlisi de l’actual context polític, econòmic i social del nostre país i com pot afavorir la proclamació de la III República. Aquesta anàlisi ens la porta un dels meus herois, l’exsecretari general del PCE i d’IU, Julio Anguita.

1

Anguita recorda que les dues Repúbliques espanyoles van sorgir en moments de dificultat econòmica i convulsió social, pel que l’Espanya actual convida a construir una III República que defense l’interès general i resolga els serrells pendents des de la Transició. Els eixos per a la construcció d’aquest projecte ja els va fixar en l’entrada anterior que ja els vaig comentar.

1

A més, el PCE va començar impulsar la creació de la III República mitjançant una Conferència que va tindre lloc el 27 de novembre, i que va contar amb la participació i aportacions de tots els moviments republicans que van voler sumar-se, malgrat la “por” al debat sobre aquesta qüestió, segons va denunciar Anguita.

1

La República, segons l’històric dirigent del PCE i d’IU, “no pot vindre per un accident”, sinó per la voluntat de qui la defensa, que ha d’estar disposat a cimentar-la “ja”, ja que cobra tot el seu sentit un context de crisi econòmica.

1

A més de sorgir enmig de crisis profundes, les dues Repúbliques es van caracteritzar per haver d’afrontar les “factures impagades” dels seus anteriors règims i plantar cara als conflictes socials i a les concepcions d’Estat que havia a Espanya. Avui, enmig d’una crisi global en la qual “està en qüestió tot”, no seria distint, segons diu.

1

En contraposició a la carta magna del 31, Anguita sosté que la Constitució de 1978 és el “document més incomplit”: a més de la necessitat de garantir els drets humans i socials, i de defensar els interessos generals per sobre dels empresarials o financers, queden serrells pendents com la pròpia configuració de l’Estat i les reivindicacions nacionalistes, o la vinculació de l’Església amb l’Estat, problemes que la Transició “ni ha volgut ni ha sabut resoldre”.

1

De fet, critica que la Constitució de 1978 siga una espècie de “drap de cuina en el qual tots s’han netejat les mans i han deixat inservible”, i que estiga buida de contingut.

1

També lamenta que encara avui l’Estat espanyol estiga supeditat a l’Església i “sota les seues faldilles”, com ho demostren les visites del Papa a Espanya i el fet que anara el president del govern a reunir-se amb ell durant la seua gira, quan hauria de ser Benet XVI qui acudira a La Moncloa.

1

Altre aspecte que la Transició no va resoldre, segons el seu parer, és la configuració del territori, i ha advocat per un Estat federal amb eixos comuns “intocables”, ja que en el sistema actual les comunitats autònomes “han tornat a imposar el discurs centralista, però al voltant d’elles”, imposant-se a la resta d’administracions. “Ha canviat l’amo, però les pràctiques segueixen sent iguals”, diu Anguita.

1

En definitiva, la III República, segons ell, no pot ser aliena als valors de l’esquerra comunista, entre altres coses perquè el socialisme és “la democràcia duu a les seues últimes conseqüències”.

1

José Luis Centella, actual secretari general del PCE, afig que en cap cas podrà ser una República “neutra” ni aliena als valors de l’esquerra comunista, com tampoc ha estat neutra, al seu jui, l’actual Monarquia, que “ha contribuït a la consolidació d’un sistema econòmic i social” de tall conservador.

1

Centella ha coincidit que el moment històric actual convida que el republicanisme “done el salt” i, sense renegar de l’herència de les I i II Repúbliques, passada de ser un moviment testimonial i teòric, lligat a la memòria històrica, a convertir-se en un moviment consolidat i una alternativa real a la Monarquia actual.

1

I res més per avui. Passen un bon dia i participen en els actes d’avui. I en tots els quals puguen ajudar a recuperar la veritable democràcia en aquest país. Que seguisca la lluita!

1

I per a més entrades revolucionàries, romanguen tunejats a la mateixa slowpokora en el mateix slowpokanal!

1

1

Spanish version

Camaradas. Ciudadanos y ciudadanas. Trabajadores y trabajadoras:

Permitidme un instante de solemnidad: hoy la II República Española hubiese cumplido 80 años. Ya veis el largo recorrido que no pudo realizar el proyecto político y social más ambicioso de nuestra historia reciente. Y todo porque los intolerantes, los envidiosos, los cobardes, los terratenientes, los nobles, los burgueses, las altas instituciones clericales y los militares no aceptaron el nuevo modelo de estado.

1

“¡Eh! ¡Que durante el bienio negro se quemaban iglesias!” ¿Y cómo era la represión contra las huelgas y manifestaciones obreras?

1

“¡Eh! ¡Que en Paracuellos mataron a un montón de gente!” Más gente mató el bando nacional, so listo. Durante la guerra y durante la dictadura.

1

“¡Eh! ¡Que esto reabre heridas entre españoles!” No, si eso, las cierra. Porque los que ganaron estuvieron escuchando durante 40 años lo buenos que eran. Y sus muertos fueron mártires. ¡Mártires! ¡Si hasta los canonizaron!

1

La única verdad es que había un gobierno legítimo que fue derrocado por una dictadura fascista y que luego dicho gobierno no fue restituido, sino que aceptamos a ese fantoche que es el rey. Recordemos que el rey fue designado por Franco como jefe del estado y al pueblo no se le permitió nunca opinar sobre el tema.

1

Hace dos años, ya dejé clara cuál es mi postura sobre la república y en qué principios se debe basar. Hoy, para conmemorar esta fecha tan señalada, les traigo dos cosas:

1

En primer lugar, gracias al diario Público, les ofrezco la Constitución del 31. Léanla, escúchenla y díganme si es o no es una auténtica maravilla.

1

En segundo lugar, el análisis del actual contexto político, económico y social de nuestro país y cómo puede favorecer la proclamación de la III República. Este análisis nos lo trae uno de mis héroes, el ex-secretario general del PCE y de IU, Julio Anguita.

1

Anguita recuerda que las dos Repúblicas españolas surgieron en momentos de dificultad económica y convulsión social, por lo que la España actual invita a construir una III República que defienda el interés general y resuelva los flecos pendientes desde la Transición. Los ejes para la construcción de este proyecto ya los fijó en la entrada anterior que ya les comenté.

1

Además, el PCE comenzó impulsar la creación de la III República a través de una Conferencia que tuvo lugar el 27 de noviembre, y que contó con la participación y aportaciones de todos los movimientos republicanos que quisieron sumarse, aunque aún pese el “miedo” al debate sobre esta cuestión, según denunció Anguita.

1

La República, según el histórico dirigente del PCE y de IU, “no puede venir por un accidente”, sino por la voluntad de quienes la defienden, que deben estar dispuestos a cimentarla “ya”, puesto que cobra todo su sentido un contexto de crisis económica.

1

Además de surgir en medio de crisis profundas, las dos Repúblicas se caracterizaron por tener que afrontar las “facturas impagadas” de sus anteriores regímenes y hacer frente a los conflictos sociales y a las concepciones de Estado que había en España. Hoy, en medio de una crisis global en la que “está en cuestión todo”, no sería distinto, según dice.

1

En contraposición a la carta magna del 31, Anguita sostiene que la Constitución de 1978 es el “documento más incumplido”: además de la necesidad de garantizar los derechos humanos y sociales, y de defender los intereses generales por encima de los empresariales o financieros, quedan flecos pendientes como la propia configuración del Estado y las reivindicaciones nacionalistas, o la vinculación de la Iglesia con el Estado, problemas que la Transición “ni ha querido ni ha sabido resolver”.

1

De hecho, critica que la Constitución de 1978 sea una especie de “trapo de cocina en el que todos se han limpiado las manos y han dejado inservible”, y que esté vacía de contenido.

1

También lamenta que aún hoy el Estado español esté supeditado a la Iglesia y “bajo sus faldas”, como lo demuestran las visitas del Papa a España y el hecho de que fuese el presidente del gobierno el que se reuniese con él durante su gira, cuando debería ser Benedicto XVI quien acudiera a La Moncloa.

1

Otro aspecto que la Transición no resolvió, a su entender, es la configuración del territorio, y ha abogado por un Estado federal con ejes comunes “intocables”, puesto que en el sistema actual las comunidades autónomas “han vuelto a imponer el discurso centralista, pero alrededor de ellas”, imponiéndose al resto de administraciones. “Ha cambiado el amo, pero las prácticas siguen siendo iguales”, dice Anguita.

1

En definitiva, la III República, según él, no puede ser ajena a los valores de la izquierda comunista, entre otras cosas porque el socialismo es “la democracia lleva a sus últimas consecuencias”.

José Luis Centella, actual secretario general del PCE, añade que en ningún caso podrá ser una República “neutra” ni ajena a los valores de la izquierda comunista, como tampoco ha sido neutra, a su juicio, la actual Monarquía, que “ha contribuido a la consolidación de un sistema económico y social” de corte conservador.

1

Centella ha coincidido en que el momento histórico actual invita a que el republicanismo “dé el salto” y, sin renegar de la herencia de las I y II Repúblicas, pase de ser un movimiento testimonial y teórico, ligado a la memoria histórica, a convertirse en un movimiento consolidado y una alternativa real a la Monarquía actual.

1

Y nada más por hoy. Pasen un buen día y participen en los actos de hoy. Y en todos los que puedan ayudar a recuperar la verdadera democracia en este país. ¡Que siga la lucha!

1

Y para más entradas revolucionarias, ¡permanezcan tuneados a la misma slowpokora en el mismo slowpokanal!


 

Anuncis

Una resposta to “80 anys no són res / 80 años no son nada”

  1. carmela Says:

    yo escuché a Julio Anguita en una visita que hizo Valencia en la Facultad y todavía recuerdo lo que me impresionó el escuchar su participación. me parece una persona coherente y culta y desde luego de izquierdas, con una lucidez y una claridad impresionante para expresarse.

    Es tiempo de la III República.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: