Recuperant la memòria / Recuperando la memoria

*Entrada bilingüe*

Catalan version

Sí, amics i amigues, de memòria va la cosa. De memòria històrica, per a ser més exactes. Però no em refereixo a la memòria històrica d’Espanya (que hem de recuperar per a dignificar als morts i les seues famílies). Avui anem a parlar de la memòria històrica del planeta Terra, però de la Terra en altre univers: l’univers de Dragon Ball. I és que flipe amb les coses que passen en l’obra creada per papà Toriyama. La gent o sofreix d’amnèsia col·lectiva o és directament imbècil. Recapitulem el succeït en la sèrie:

1

Quan Gokuh comença a entrenar amb Mutenroshi, el mestre té uns 300 anys perquè va beure una poció que allarga la seua vida. Durant la seua joventut va ser aprenent de Mutaitos, el llegandari lluitador d’arts marcials, i va ser en aquesta època quan Satanàs Corpetit Sènior va atacar a la humanitat. Val, resumint: si això va passar en la joventut del Follet Tortuga, vol dir que van passar uns 280 anys des de la derrota de Corpetit fins al seu retorn. I en menys de 3 segles la humanitat VA OBLIDAR QUI CONY ERA CORPETIT. És a dir: ve un dimoni que arrasa el món i després només un grapat de persones coneixen a la bestiola…i d’oides!!! Clar, que destrossen el planeta i delmin a l’espècie ha de ser una cosa anecdòtica que ningú plasma en els llibres d’història…

1

I seguim parlant de Corpetit perquè tres anys després de la mort de Corpetit Sènior, el bo de Junior s’inscriu en Tenkai Budokaichi (el gran torneig mundial de les arts marcials) i ningú li reconeix. Fot-te! És cagat al seu pare, el paio que anava a matar a tota la humanitat, i fins que ell no diu qui és, tots tan tranquils.

1

I ara la guinda en el pastís que és la vida de Corpetit. Ens trobem en un moment crític: els saiyajins acaben d’arribar a la Terra i Gokuh segueix mort. Jajirobai decideix donar-se un últim gran festí, el qual paga la premsa que vol saber coses sobre els invasors espacials. Jaji els solta tan campant que els seus homes es faran càrrec d’ells, entre els quals destaquen el campió d’arts marciales Ten Shin Han i Corpetit. I la penya com si res! A mi em diuen que el paio que va voler conquistar la Terra s’ha unit a altres per a plantar cara a un invasor i em cague les potes baix, la veritat.

1

Sorprenentment, després de l’incident saiyajin, la humanida decideix de manera global i unitària oblidar als superhomes i als éssers que vénen d’altres planetes. Ningú, excepte excepcions com el rei, el presentador dels Tornejos d’arts marcials, Hatchin i el Dr Gero, s’enrecorda de res: ni de la victòria de Gokuh enfront de Corpetit, ni de les finals èpiques dels tornejos, ni la gent llançat Kamehames a pinyó i volant per l’aire,… La gent a més ho oblida tot en un període d’uns 6 o 7 anys. Fotre, l’altra vegada almenys tenien l’excusa dels segles de distància, però 6 anys… I el fotut és que abans s’acordaven del que havia passat entre torneig i torneig i les proeses de Gokuh i companyia els semblaven factibles i normals: “nano, si en aquest torneig no volen i rebenten el ring, jo m’en vaig”. Perquè aquesta era la tònica. Arribem llavors a la conclusió de tot això: en Dragon Ball, el nexe que manté la memòria col·lectiva són els tornejos d’arts marcials. Com si no expliquen el tema de Mr Satan?

1

I és que Mr Satan va arribar la fama al ser el campió de la nova edició del Tenkai Budokaichi just abans del Cell Game. I en va ser en el Cell Game on es va consagrar i va començar a viure d’unes rendes que no havia guanyat. El fotut d’aquest torneig va ser que la gent es va retrobar amb els superhomes i va preferir pensar que el que feien eren trucs. Mana collons… És que de debò no recordaven res de l’anteriorment comentat?

1

Mr Satan va seguir gaudint de fama i poder perquè va seguir guanyant tornejos. I així va estar el tio fins que va morir i va ser tota una llegenda que generacions posteriors recordaven amb admiració. Perquè encara que va morir, el torneig es va seguir celebrant i ell va quedar com gran campió al que ningú mai va poder batre.

1

Resumint: fins que Piccolo es va carregar l’estadi del Tenkai Budokaichi, els protas de la sèrie gaudien de fama i reconeixement. Però el període que va haver fins al següent torneig va ser massa gran per a una humanitat amb una memòria de peix, que va triar a Satan com al seu salvador per ser el campió més recent cronològicament parlant. És o no és de traca?

1

Però ara m’assalta el dubte: per què va fer Toriyama tot això? Va ser conscient d’això? És més, pot ser que ho fes a posta com crítica al nostre propi món? Qui sap. L’única cosa certa és que en Dragon Ball l’única manera que et recorden és estant en tornejos i que l’interval dels mateixos siga breu. Només mitjançant la violència, la victòria i l’espectacle és capaç la gent de recordar. La veritat és que, vist així, s’assembla bastant al nostre món.

1

1

Spanish version

Sí, amigos y amigas, de memoria va la cosa. De memoria histórica, para ser más exactos. Pero no me refiero a la memoria histórica de España (que hemos de recuperar para dignificar a los muertos y sus familias). Hoy vamos a hablar de la memoria histórica del planeta Tierra, pero de la Tierra en otro universo: el universo de Dragon Ball. Y es que flipo con las cosas que pasan en la obra creada por papá Toriyama. La gente o sufre de amnesia colectiva o es directamente imbécil. Recapitulemos lo sucedido en la serie:

1

Cuando Gokuh empieza a entrenar con Mutenroshi, el maestro tiene unos 300 años porque bebió una poción que alarga su vida. Durante su juventud fue aprendiz de Mutaitos, el legandario luchador de artes marciales, y fue en esa época cuando Piccolo Daioh Senior atacó a la humanidad. Vale, resumiendo: si eso pasó en la juventud de Kame Sennin, quiere decir que pasaron unos 280 años desde la derrota de Piccolo hasta su regreso. Y en menos de 3 siglos la humanidad OLVIDÓ QUIÉN COÑO ERA PICCOLO. Es decir: viene un demonio que arrasa el mundo y luego sólo un puñado de personas conocen al bicho…¡¡¡y de oídas!!! Claro, que destrocen el planeta y diezmen a la especie debe ser algo anecdótico que nadie plasma en los libros de historia…

1

Y seguimos hablando de Piccolo porque tres años después de la muerte de Piccolo Senior, el bueno de Junior se inscribe en Tenkai Budokaichi (el gran torneo mundial de las artes marciales) y nadie le reconoce. ¡Jódete! Es cagao a su padre, el tío que iba a matar a toda la humanidad, y hasta que él no dice quién es, todos tan tranquilos.

1

Y ahora la guinda en el pastel que es la vida de Piccolo. Nos encontramos en un momento crítico: los saiyajins acaban de llegar a la Tierra y Gokuh sigue muerto. Jajirobai decide darse un último gran festín, el cual paga la prensa que quiere saber cosas sobre los invasores espaciales. Jaji les suelta tan campante que sus hombres se harán cargo de ellos, entre los que destacan el campeón de artes marciales Ten Shin Han y Piccolo. ¡Y la peña como si nada! A mí me dicen que el tío que quiso conquistar la Tierra se ha unido a otros para hacer frente a un invasor y me cago las patas abajo, la verdad.

1

Sorprendentemente, tras el incidente saiyajin, la humanida decide de manera global y unitaria el olvidar a los superhombres y a los seres que vienen de otros planetas. Nadie, salvo excepciones como el rey, el presentador del los Torneos de artes marciales, Hatchin y el Dr Gero, se acuerda de nada: ni de la victoria de Gokuh frente a Piccolo, ni de las finales épicas de los torneos, ni la gente lanzado Kamehames a cholón y volando por los aires,… La gente encima lo olvida todo en un período de unos 6 o 7 años. Joder, la otra vez por lo menos tenían la excusa de los siglos de distancia, pero 6 años… Y lo chungo es que antes se acordaban de lo que había pasado entre torneo y torneo y las proezas de Gokuh y compañía les parecían factibles y normales: “nano, si en este torneo no vuelan y revientan el ring, yo me largo”. Porque esa era la tónica. Llegamos entonces a la conclusión de todo esto: en Dragon Ball, el nexo que mantiene la memoria colectiva son los torneos de artes marciales. ¿Cómo si no explican lo de Mr Satán?

1

Y es que Mr Satán alcanzó la fama al ser el campeón de la nueva edición del Tenkai Budokaichi justo antes del Cell Game. Y en fue en el Cell Game donde se consagró y empezó a vivir de unas rentas que no había ganado. Lo jodido de ese torneo fue que la gente se reencontró con los superhombres y prefirió pensar que lo que hacían eran trucos. Hay que joderse… ¿Es que de verdad no recordaban nada de lo anteriormente comentado?

1

Mr Satán siguió gozando de fama y poder porque siguió ganando torneos. Y así estuvo el tío hasta que murió y fue toda una leyenda que generaciones posteriores recordaban con admiración. Porque aunque murió, el torneo se siguió celebrando y él quedó como gran campeón al que nadie nunca pudo batir.

Resumiendo: hasta que Piccolo se cargó el estadio del Tenkai Budokaichi, los protas de la serie gozaban de fama y reconocimiento. Pero el período que hubo hasta el siguiente torneo fue demasiado grande para una humanidad con una memoria de pez, que eligió a Satán como su salvador por ser el campeón más reciente cronológicamente hablando. ¿Es o no es de traca?

1

Pero ahora me asalta la duda: ¿por qué hizo Toriyama todo esto? ¿Fue consciente de ello? Es más, ¿puede que lo hiciese aposta como crítica a nuestro propio mundo? Quién sabe. Lo único cierto es que en Dragon Ball la única manera de que te recuerden es estando en torneos y que el intervalo de los mismos sea breve. Sólo mediante la violencia, la victoria y el espectáculo es capaz la gente de recordar. La verdad es que, visto así, se parece bastante a nuestro mundo.

Anuncis

7 Respostes to “Recuperant la memòria / Recuperando la memoria”

 1. Draug Says:

  Eso les pasó a Goku y compañía por dedicarse a salvar el mundo de amenazas alienígenas y no participar en torneos: llega un buen día un bigotudo con afro, gana unos cuantos torneos seguidos mientras los supertipos dan palizas a marcianos varios y se acuerdan todos de Mr. Satán y no de Goku.
  Lo que me hace gracia es que, cuando vuelven, todo son trucos si vienen de los superhombres y una hazaña épica si viene de Mr. Satán.

  Así es la lógica de Dragon Ball, como tú bien dices: te conocen a base de torneos.

  Es como si en Street Fighter, por ejemplo, hicieran una nueva limpieza de personajes, se quedara solamente Dan Hibiki y el resto fuesen personas normales en vez de luchadores a la altura de los habituales. Entonces Dan sería considerado una persona fuerte. Igualito que Mr. Satán. xD

 2. Repelux Says:

  Lo que les pasó a los Vengadores de los Grandes Lagos, que salvaron el universo de su total destrucción y no salieron ni por la tele.
  No sé si lo de Tori es anacronismo o qué, pero es raro, sí.

 3. Superlayo Says:

  ¿De qué demonios está hablando? :p (sí, jamás he visto Dragon Ball, que pasa)

 4. Félix Says:

  Opino igual que superlayo

 5. Joselo Says:

  pues sin animo de ofender….algo debe pasar!!!!
  No has visto Dragon Ball??? en serio???
  Esto me recuerda a cuando Mafalda dice que en su casa no tiene televisión xDDDD

  Na, es broma….comprendo que no lo hayas visto nunca, me parece raro, pero lo comprendo :)

 6. Félix Says:

  A mi nunca me gusto, lo vi un par de veces, pero no me se el nombre de practicamente ninguno… y eso que tengo lso comics de Dragon Fail, pero tampoco me gustan demasiado

 7. Joselo Says:

  Si, supongo que si no te gusta Dragon Ball es normal que Dragon Fall tampoco te entusiasme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: