Subconscient 1 – 0 Casualitat / Subconsciente 1 – 0 Casualidad

*Entrada bilingüe*

Catalan version

Fa ja un temps que vaig parlar dels missatges subliminals: uns estaven en el món del còmic; uns altres, en el món dels llibres de text. Avui, tornem una vegada més a parlar dels missatges que els dibuixos d’aquest tipus de llibres transmeten als nens i nenes. Els conte:

1

La imatge que van a veure és la d’un pirata que apareix en la lectura del començament de la unitat 8 del llibre de llengua castellana per a tercer de Primària. El pirata és descrit com el típic pirata: pegat, ganxo, cama de fusta. Però a més és un manaire al qui vacil·la el seu propi lloro. Vegem amb quin aspecte és presentat l’esmentat pirata:


piratas-1

Ara que ja ho han vist, és el moment d’endevinar: quin és el missatge ocult que es transmet als nens i nenes de 7 i 8 anys? Potser Anaya no haja volgut fer-ho tampoc massa evident. O potser sí. Miren altra imatge en la qual es veu més clarament:

piratas-2


Ho noten ara? Efectivament: el lloro és dels colors de la bandera de la II. República Espanyola (roig-groc-morat). Al principi em va fer molta gràcia i vaig elaborar una teoria una mica ingènua sobre com s’indueix als xiquets a acostumar-se als símbols republicans. Però després vaig seguir pensant i al donar-li altra volta de rosca a l’assumpte, vaig arribar a una amarga, paranoide i plausible conclusió:

1

Aquest missatge subliminal es llança perquè els nens i nenes perceben la república com una cosa dolenta. Qui duu aquestos colors? Els pirates: lladres, busca bregues, assassins sense moral, borratxos,… En definitiva: aquest dibuix pot dur a induir a pensar que qui és partidari de la república és un criminal, un pirata.

1

Val, si. Probablement no siga més que una coincidència i m’estic passant. Però deixin-me dir-los que des que treballe en el meu col·legi d’ara crec cada vegada menys en les coincidències. I és que després de llegir la lectura amb els meus alumnes, un d’ells em va donar un dibuix que algú s’havia oblidat allí. No he preguntat, però crec que és d’una alumna de primer. Miren el dibuix:

reyes-1


Aquí els tenen, un rei amb la seua reina. Segur que si miren detingudament el dibuix durant un segon, ja sabran per on vull anar. Miren els colors del vestit de la reina. O millor: miren-lo donant-li la volta al dibuix:

reyes-2


En el País Valencià tenim una gran tradició de penjar reis cap per baix. I aquest dibuix no pot ser més simbòlic: si penges a un monarca, naixerà una república.

1

Sí, cert, torna a ser només una casualitat, però, fotre, hi ha què veure la il·lusió que em fan aquestes coses!

1

I bo, mantinguen-se tunejats a la mateixa slowpokora en el mateix slowpokanal perquè la setmana encara va a donar més de si. I recordin el que deien els Skaparàpid: “Si tu padre quiere un rey, la baraja tiene 4: rey oros, rey de espadas, rey de sotas, rey de bastos”.

1

Si tenen cap queixa sobre el tema d’avui, sempre em poden pegar d’hòsties ací: http://charlierichard.elbruto.es/

1

1

Spanish version

Hace ya un tiempo que hablé de los mensajes subliminales: unos estaban en el mundo del cómic; otros, en el mundo de los libros de texto. Hoy, volvemos una vez más a hablar de los mensajes que los dibujos de este tipo de libros transmite a los niños y niñas. Les cuento:

1

La imagen que van a ver es la de un pirata que aparece en la lectura del comienzo de la unidad 8 del libro de lengua castellana para tercero de Primaria. El pirata es descrito como el típico pirata: parche, garfio, pata de palo. Pero además es un mandón al cual le vacila su propio loro. Veamos con qué aspecto es presentado el mencionado pirata:

piratas-1

Ahora que ya lo han visto, es el momento de adivinar: ¿cuál es el mensaje oculto que se transmite a los niños y niñas de 7 y 8 años? Quizás Anaya no haya querido hacerlo tampoco demasiado evidente. O quizás sí. Miren otra imagen en la que se ve más claramente:

piratas-2

¿Lo notan ahora? Efectivamente: el loro es de los colores de la bandera de la II. República Española (rojo-amarillo-morado). Al principio me hizo mucha gracia y elaboré una teoría algo ingenua sobre cómo se induce a los chiquillos a acostumbrarse a los símbolos republicanos. Pero luego seguí pensando y al darle otra vuelta de tuerca al asunto, llegué a una amarga, paranoide y plausible conclusión:

1

Este mensaje subliminal se lanza para que los niños y niñas perciban la república como algo malo. ¿Quién lleva esos colores? Los piratas: ladrones, pendencieros, asesinos amorales, borrachos,… En definitiva: este dibujo puede llevar a inducir a pensar que el que es partidario de la república es un criminal, un pirata.

1

Vale, sí. Probablemente no sea más que una coincidencia y me estoy pasando. Pero déjenme decirles que desde que trabajo en mi colegio de ahora creo cada vez menos en las coincidencias. Y es que después de leer la lectura con mis alumnos, uno de ellos me dio un dibujo que alguien se había olvidado allí. No he preguntado, pero creo que es de una alumna de primero. Miren el dibujo:

reyes-1

Ahí los tienen, un rey con su reina. Seguro que si miran detenidamente el dibujo durante un segundo, ya sabrán por dónde quiero ir. Miren los colores del vestido de la reina. O mejor: mírenlo dándole la vuelta al dibujo:

reyes-2

En el País Valenciano tenemos una gran tradición de colgar reyes cabeza abajo. Y este dibujo no puede ser más simbólico: si cuelgas a un monarca, nacerá una república.

1

Cierto, vuelve a ser sólo una casualidad, pero, joder, ¡hay qué ver la ilusión que me hacen estas cosas!

1

Y bueno, manténganse tuneados a la misma slowpokora en el mismo slowpokanal porque la semana todavía va a dar más de sí. Y recuerden lo que decían los Skaparàpid: “Si tu padre quiere un rey, la baraja tiene 4: rey oros, rey de espadas, rey de sotas, rey de bastos”.

Si tienen alguna queja sobre el tema de hoy, siempre pueden darme de hostias aquí: http://charlierichard.elbruto.es/

Anuncis

4 Respostes to “Subconscient 1 – 0 Casualitat / Subconsciente 1 – 0 Casualidad”

 1. Repelux Says:

  ¡Cómo está todo el mundo con los brutos! Pero al tema, los mensajes subliminales son claros, un día de estos…

 2. paco Says:

  ¡Maldita sea! ¿Por qué yo solo encuentro penes en los mensajes subliminales?

  Brutos: yo lo conocí hace tiempo en la versión francesa. La conclusión es que jugué poco y los niveles que subí no me sirven de nada.

 3. Superlayo Says:

  Yo sólo veía que el loro era un casco de Astérix…

 4. Superlayo Says:

  Yo sólo veía un casco de Astérix en el loro…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: