Visquen les Falles / Vivan las Fallas

*Entrada bilingüe*

Catalan version

Ah, les Falles. Aqueixes entranyables i divertides festes que agraden a tots: majors i xiquets, valencians i forans, homes i dones, ninjes papals i monges franctiradores,… Tot és màgia i encant amb les Falles. Milions de turistes vénen a veure’ns cada any per Falles i no exagere: València no té ni un milió d’habitants i l’any passat per festes albergàvem a més de 3 milions de persones. TRES FOTUTS MILIONS.

1
Arribats a aquest punt, crec que no fa falta que aclareixi que estic en contra de les festes falleres tal com es fan avui dia. I vull que se sàpia: som MOLTS els valencians i valencianes que no estem d’acord en la pràctica de la festes actuals. Com d’ací poc serà la cridà (que és l’esdeveniment en el qual la fallera major crida als fallers perquè comencen els festejos) i els mitjans ja comencen a arreplegar-lo en les seues pàgines i reportatges de la tele, considere que puc explicar per quina raó les falles em donen tanta ràbia. Així que deixen-me que abans els conte una petita història. Aquest bell relat té lloc en la ciutat de Xàtiva, que tot i estant lluny de València, ha adoptat les Falles per a gaubança dels seus veïns.


1
El passat dia 15 d’aquest mes es va complir el setanta aniversari d’una colossal explosió que va estremir la vida de Xàtiva. Una esquadrilla aèria procedent de les Illes Balears va descarregar sobre l’estació vint bombes de 250 quilos. Poques per a la importància d’un atac premeditat des de l’aire. Suficients per a aniquilar la vida de més de cent persones: 109 de manera immediata i fins a 144 en els dies posteriors, segons l’últim recompte, el de l’historiador Germán Ramírez Aledón. La llista completa dels morts es publica en Bombardeig de Xàtiva, el llibre impulsat per Antoni López Alemany.

1
El radi destructiu que va arribar el bombardeig va ser salvatge. En l’epicentre: l’estació de Xàtiva i dos trens. Un havia arribat uns minuts abans i transportava al 149º Batalló de la 49º Brigada Mixta de l’Exèrcit Republicà. Un altre, estacionat en la via del costat, era el Tren Especial nº 10, un tren-hospital del bàndol republicà amb base a Águilas (Murcia). El tren de soldats venia de La Manxa «carregat d’homes cansats de tornada a la retaguàrdia tranquil·la», afirma l’expert Puchol. Els avions, «en qüestió de segons, van descarregar 20 bombes destructives de 250 quilos, en solta concentrada cercant l’estació». Als pocs segons, missió complida: «els avions van girar a esquerres lleument, fins que enfilaren cap a la ruta de tornada a la seua base de Son San Juan, a la qual van arribar sense cap contratemps a les 10.45 hora nacional». (11.45 a Xàtiva).

1
Entre els ocupants d’un dels avions estava el tinent coronel Gennaro Giordano, considerat un gran estrateg que es va estrenar en la Guerra Civil espanyola en la Batalla de l’Ebre, segons explica Puchol. La unitat d’elit italiana que dirigia -aliada del bàndol nacional, liderat per Franco- es va especialitzar en bombardejos estratègics diürns sobre territori republicà. Segons Puchol, «eren atacs rapidíssims que podien durar escassament un minut. Arribaven sempre des del mar, sense escorta, i volaven entre 3.000 i 6.000 metres d’altura». Segons recorda Puchol l’esquadrilla no va registrar ni una sola pèrdua durant tota la guerra -ni humana ni d’aparells- i, en canvi, va anar «un autèntic malson per a la vida de la zona republicana. I tot això amb 24 avions com a molt», afig.

1
Germán Ramírez Aledón, una de les persones que més han escrit sobre la Guerra Civil a Xàtiva, mostra encara la seua perplexitat per la desproporció de l’atac. Segons la llista que publica en el llibre editat per López Alemany, cap ressenyar que a més de les víctimes militars, les bombes van segar la vida de 31 civils. Però fins a aqueixa diferenciació és inadequada perquè, en realitat, l’atac no es va produir en el front. És a dir, que encara que soldats la majoria, aquests s’allunyaven de la zona de conflicte i no protagonitzaven en aqueix moment cap maniobra militar més que el retorn a bord d’un tren de viatgers.

1

En el seu llistat, Ramírez Aledón precisa que del total de morts, 123 eren homes, 16 dones i 5 xiquets i xiquetes. Els soldats morts procedien de les províncies de Toledo, Ciudad Real, Granada, Cuenca i Guadalajara.

1
I saben què és el més gros de l’assumpte? Que Franco encara és alcalde honorífic de la ciutat. El general que va ordenar la matança i que, pocs mesos després, arribaria a la prefectura de l’Estat per a exercir una dictadura totalitària, Francisco Franco, és alcalde perpetu honorari de Xàtiva i fill predilecte i adoptiu des de 1946. Toca’t els ous. Esquerra Unida va desscobrir al novembre la vigència d’aquesta distinció i va demanar la retirada dels honors. En canvi, ha trobat la ferma negativa de l’alcalde, Alfonso Rus, del PP. No deixa de ser xocant l’actitud de Rus tenint en compte que a Paterna un alcalde del mateix partit va participar en els actes d’homenatge als afusellats en aquella població. I a l’Alcúdia de Crespins, altre alcalde de la mateixa formació ha retirat els honors al dictador.

1
Si tot açò els sembla gros, agarren-se, que vénen corbes:

1

Xàtiva aprofita l’excusa de les Falles per a organitzar un “ral·li humorístic” per la ciutat. Ja saben: qualsevol excusa és bona per a anar disfressat pel teu poble, borratxo, damunt d’un remolc. Té gràcia que açò es faça un mes abans que comencen les Falles. I més conya encara que siga just el mateix dia de l’homenatge. Coincidència? Vinga, va, anem a donar-los el benefici del dubte: és casualitat. Però esperen… Que ara ve la perla!

1
Un grup de fallers que participava en el ral·li humorístic del passat diumenge va proferir crits feixistes acompanyats de gestos durant la celebració del recordatori a les víctimes del bombardeig de 1939. Els ocupants d’un vehicle dels quals participaven en el ral·li van llançar crits en favor d’Espanya o de reafirmació espanyolista. Els ocupants del mateix -una camioneta amb el remolc obert- van alçar el braç a la manera feixista. Aquestos crits es van produir durant el parlament del president del Consell de la Joventut, Carles Sánchez. Diverses persones es van mostrar molt molestes (i amb tota la raó, la veritat!) amb l’actitud d’aquests fallers, encara més quan sembla ser que altres anys la coincidència del ral·li i el record a les víctimes no havia ocasionat un incident com aquest.

1
Segons s’ha sabut després, el vehicle des del qual es van realitzar crits i gestos feixistes pertany a la falla Selgas-Tovar i els seus ocupants -disfressats de manera diversa- tenen al voltant de 16 anys. I si no s’ho creuen, ací tenen la foto:

fachas
1
1
Entenen ara més o menys per on van els tirs? No vull dir amb açò que tots els fallers siguen feixistes, diox em lliure, però no s’han pres mesures de sanció alguna i aqueixa gentola ahí segueix.
1
Com per a estar content amb les Falles i els seus actes…

1
Altre dia, si això, ja els conte més coses que em toquen els collons de les Falles, que tinc per a estona. I per a saber més haurien de romandre tunejats a la mateixa slopokora en el mateix slowpokanal.

1

1

Spanish version

Ah, las Fallas. Esas entrañables y divertidas fiestas que gustan a todos: mayores y niños, valencianos y foráneos, hombres y mujeres, ninjas papales y monjas francotiradoras,… Todo es magia y encanto con las Fallas. Millones de turistas vienen a vernos cada año por Fallas y no exagero: Valencia no tiene ni un millón de habitantes y el año pasado por fiestas albergábamos a más de 3 millones de personas. TRES JODIDOS MILLONES.

1

Llegados a este punto, creo que no hace falta que aclare que estoy en contra de las fiestas falleras tal y como se hacen hoy en día. Y quiero que se sepa: somos MUCHOS los valencianos y valencianas que no estamos de acuerdo en la práctica de la fiestas actual. Como dentro de poco será la cridà (que es el evento en el que la fallera mayor llama a los falleros para que empiecen los festejos) y los medios ya empiezan a recogerlo en sus páginas y reportajes de la tele, considero que puedo explicar por qué las fallas me dan tanta rabia. Así que déjenme que antes les cuente una pequeña historia. Este hermoso relato tiene lugar en la ciudad de Xàtiva, que aun estando lejos de Valencia, ha adoptado las Fallas para regocijo de sus vecinos.

1

El pasado día 15 de este mes se cumplió el setenta aniversario de una colosal explosión que estremeció la vida de Xàtiva. Una escuadrilla aérea procedente de las Islas Baleares descargó sobre la estación veinte bombas de 250 kilos. Pocas para la importancia de un ataque premeditado desde el aire. Suficientes para aniquilar la vida de más de cien personas: 109 de manera inmediata y hasta 144 en los días posteriores, según el último recuento, el del historiador Germán Ramírez Aledón. La lista completa de los muertos se publica en Bombardeig de Xàtiva, el libro impulsado por Antoni López Alemany.

1

El radio destructivo que alcanzó el bombardeo fue salvaje. En el epicentro: la estación de Xàtiva y dos trenes. Uno había llegado unos minutos antes y transportaba al 149º Batallón de la 49º Brigada Mixta del Ejército Republicano. Otro, estacionado en la vía de al lado, era el Tren Especial nº 10, un tren-hospital del bando republicano con base en Águilas (Murcia). El tren de soldados venía de La Mancha «cargado de hombres cansados de vuelta a la retaguardia tranquila», afirma el experto Puchol. Los aviones, «en cuestión de segundos, descargaron 20 bombas destructivas de 250 kilos, en suelta concentrada buscando la estación». A los pocos segundos, misión cumplida: «los aviones giraron a izquierdas levemente, hasta que enfilaron la ruta de vuelta a su base de Son San Juan, a la que llegaron sin ningún contratiempo a las 10.45 hora nacional». (11.45 en Xàtiva).
1
Entre los ocupantes de uno de los aviones estaba el teniente coronel Gennaro Giordano, considerado un gran estratega que se estrenó en la Guerra Civil española en la Batalla del Ebro, según explica Puchol. La unidad de élite italiana que comandaba -aliada del bando nacional, liderado por Franco- se especializó en bombardeos estratégicos diurnos sobre territorio republicano. Según Puchol, «eran ataques rapidísimos que podían durar escasamente un minuto. Llegaban siempre desde el mar, sin escolta, y volaban entre 3.000 y 6.000 metros de altura». Según recuerda Puchol la escuadrilla no registró ni una sola pérdida durante toda la guerra -ni humana ni de aparatos- y, en cambio, fue «una auténtica pesadilla para la vida de la zona republicana. Y todo ello con 24 aviones como mucho», añade.
1
Germán Ramírez Aledón, una de las personas que más han escrito sobre la Guerra Civil en Xàtiva, muestra todavía su perplejidad por la desproporción del ataque. Según la lista que publica en el libro editado por López Alemany, cabe reseñar que además de las víctimas militares, las bombas segaron la vida de 31 civiles. Pero hasta esa diferenciación es inadecuada porque, en realidad, el ataque no se produjo en el frente. Es decir, que aunque soldados la mayoría, éstos se alejaban de la zona de conflicto y no protagonizaban en ese momento ninguna maniobra militar más que el regreso a bordo de un tren de viajeros.

1
En su listado, Ramírez Aledón precisa que del total de fallecidos, 123 eran hombres, 16 mujeres y 5 niños y niñas. Los soldados muertos procedían de las provincias de Toledo, Ciudad Real, Granada, Cuenca y Guadalajara.

1
¿Y saben qué es lo más gordo del asunto? Que Franco todavía es alcalde honorífico de la ciudad. El general que ordenó la matanza y que, pocos meses después, alcanzaría la jefatura del Estado para ejercer una dictadura totalitaria, Francisco Franco, es alcalde perpetuo honorario de Xàtiva e hijo predilecto y adoptivo desde 1946. Tócate los huevos. Esquerra Unida descubrió en noviembre la vigencia de dicha distinción y pidió la retirada de los honores. En cambio, ha encontrado la firme negativa del alcalde, Alfonso Rus, del PP. No deja de ser chocante la actitud de Rus habida cuenta de que en Paterna un alcalde del mismo partido participó en los actos de homenaje a los fusilados en aquella población. Y en l’Alcúdia de Crespins, otro alcalde de la misma formación ha retirado los honores al dictador.

1

Si todo esto les parece gordo, agárrense, que vienen curvas:

1

Xàtiva aprovecha la excusa de las Fallas para organizar un “rally humorístico” por la ciudad. Ya saben: cualquier excusa es buena para ir disfrazado por tu pueblo, borracho, encima de un remolque. Tiene guasa de que esto se haga un mes antes de que comiencen las Fallas. Y más guasa todavía de que sea justo el mismo día del homenaje. ¿Coincidencia? Venga, vamos a darles el beneficio de la duda: es casualidad. Pero esperen… ¡Que ahora viene la guinda!

1

Un grupo de falleros que participaba en el rally humorístico del pasado domingo profirió gritos fascistas acompañados de gestos durante la celebración del recordatorio a las víctimas del bombardeo de 1939. Los ocupantes de un vehículo de los que participaban en el rally lanzaron gritos en favor de España o de reafirmación españolista. Los ocupantes del mismo -una camioneta con el remolque abierto- levantaron el brazo a la manera fascista. Estos gritos se produjeron durante el parlamento del presidente del Consell de la Joventut, Carles Sánchez. Varias personas se mostraron muy molestas (¡y con toda la razón, la verdad!) con la actitud de estos falleros, máxime cuando parece ser que otros años la coincidencia del rally y el recuerdo a las víctimas no había ocasionado un incidente como ése.

1
Según se ha sabido después, el vehículo desde el que se realizaron gritos y gestos fascistas pertenece a la falla Selgas-Tovar y sus ocupantes -disfrazados de modo diverso- tienen alrededor de 16 años. Y si no se lo creen, aquí tienen la foto:

fachas

1

1

¿Entienden ahora más o menos por dónde van los tiros? No quiero decir con esto que todos los falleros sean fascistas, diox me libre, pero no se han tomado medidas de sanción alguna y esa gentuza ahí sigue.

1

Como para estar contento con las Fallas y sus actos…

1

Otro día, si eso, ya les cuento más cosas que me tocan los cojones de las Fallas, que tengo para rato. Y para saber más tendrán que permanecer tuneados a la misma slopokora en el mismo slowpokanal.

Anuncis

4 Respostes to “Visquen les Falles / Vivan las Fallas”

 1. Joselo Says:

  mmmm…. Yo quiero exponer un caso que mucha gente normalmente no se da cuenta de la Fallas y sus falleros: Los falleros en Valencia tiene mucho poder, muchisimo…. y para quien no crea (o no sea consciente de) esta gran verdad aqui el ejemplo mas ilustrativo:
  Hace unos años el Papa del Vaticano se dio un paseillo por la ciudad por motivo del Foro de las Familias, y un mes antes se preparo un dispositivo muchimillonario para acondicionar su estancia, implicando el corte de uno de los puentes mas importantes de Valencia por el que se recibe gran parte del trafico proviniente del sur. Vamos, una entrada a Valencia desviada mes y pico por el Papa.
  Todos los años los falleros montan las fallas por toda la ciudad durante al menos 5 dias, mas un par de dias mas con carpas y otras zarandajas festeras. Aprox 7 dias cada año media ciudad el trafico de la ciudad se ve bloqueado o entorpecido.
  Y a caso esto no da que pensar que los falleros en Valencia tienen tanto o mas poder que el Papa??? Ruego a sus mercedes que mediten sobre ello…

  Saludos
  P.S “Ni Papes, ni monges, ni quicos. Volem tramusos!!! “

 2. anomenatinutil Says:

  És curiós i una mica escalofriante veure que molta joventut d’aquesta de 16 anys que encara no ha sortit dels instituts i que no saben res de la vida, no tenen principis sòlids ni ideari fixe, surtin amb ideologies tan perilloses com aquesta.
  I la joventut és el futur? Doncs comencem a tremolar una mica…

  I tota la culpa és de les monges franctiradores.

  Salut!

 3. Repelux Says:

  Así de cazurra es la españa profunda. Niñatos…

 4. Superlayo Says:

  Me lo creo perfectamente, Charlie… Y desde el norte también se oye que las Fallas vienen siendo bien agobiantes, sí…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: